Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Tip van Steffi : Vitamine D, meer zon, meer zalm.

Het zomert weer in ons Belgenlandje! En dus is het tijd om onze dosis vitamine D weer even op te krikken want in de winter hebben we in onze streken bijna allemaal een tekort van deze vitamine.

Nochtans is vitamine D super belangrijk! Vitamine D speelt onder andere een rol in de absorptie van calcium en fosfor. Het verlaagt ook het parathormoon, hetwelke ervoor zorgt dat calcium uit de beenderen gehaald wordt, en we willen natuurlijk juist dat de calcium in onze botten blijft. Long story short: vitamine D is belangrijk voor onze botten, tanden en kraakbeen!

Er zijn twee manieren om meer vitamine D op te doen: via de zon en via onze voeding.

Veilig vitamine D via de zon opdoen.

Belangrijk om te weten is het volgend:

  • Je kan enkel Vitamine D opdoen via UVB-stralen.
  • UVB-stralen komen bij ons enkel door de atmosfeer tijdens de zomermaanden. Ze kunnen niet door glas heen en hebben ook geen effect wanneer je zonnebrandcrème op hebt. Verder bereiken ze enkel je huid op de middag wanneer de zon helemaal bovenaan de hemel staat. Een vuistregel is dat je schaduw korter moet zijn dan je lichaamslengte opdat de UVB stralen tot bij jou zouden kunnen komen. Alleen dan kan je dus vitamine D aanmaken.
  • Je kan slechts een beperkt aantal minuten vitamine D aanmaken, uren in de zon liggen is dus nutteloos en vooral erg schadelijk voor je huid.

Dus: Een ideale manier om via je huid vitamine D op te doen is op de middag 10 à 15 minuutjes zonder zonnecrème in de zon te gaan liggen. Liefst niet met je gezicht – om rimpeltjes te vermijden. Op deze manier geef je jezelf een zonnebadje dat je vitamine D zal boosten zonder de schadelijk gevolgen van de zon. Wil je langer in de zon? Smeer dan zeker na je zonnebadje meteen zonnecrème!

Vitamine D opdoen via onze voeding.

Je kan je dosis vitamine D ook opkrikken door je voeding. Topbronnen van vitamine D zijn:

  • Vette zeevis, zoals zalm, sardines, makreel en haring.
  • Paddenstoelen
  • Eierdooiers en kaas

Gelukkig kan je in deze tijd van het jaar gebruik maken van beide manieren om aan je dosis vitamine D te geraken. Wat denk je van een kort zonnebadje met daarna een heerlijke lunch van bruine rijst, spelt en quinoa met een aantal vitamine D-boosters zoals zalm, champignons en hüttenkäze? Je vindt het recept hier.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!