Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Groenten en fruit schillen of niet?

Dat groenten en fruit super gezond voor ons zijn, daar kunnen we het ondertussen wel over eens zijn. Maar wat met de schillen? Verwijderen ja of neen?

In de schil zitten de meeste vitaminen

Waar! Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!

BOS - fruit met schil op snijplank, appel, mes

In de schil zitten veel vezels

Waar! Vooral bij groenten zorgen de schillen vaak voor een extra dosis vezels. Gemiddeld zit 30% van de vezels in de schil. Dat is heel wat én die vezels kunnen we goed gebruiken voor een gezonde darmflora en het stabiel houden van onze bloedsuikerspiegel.

Je bent langer voldaan

Ook waar! Wie de schil van fruit en groenten mee op eet, voelt zich langer voldaan én heeft dus minder snel weer honger. Vooral de vezels zouden hiervoor verantwoordelijk zijn. Doordat je minder snel honger krijgt, eet je ook minder op een dag, wat er op zijn beurt voor kan zorgen dat je afvalt.

Sommige schillen zijn niet eetbaar

Uiteraard zijn niet alle schillen eetbaar. Ik denk aan de schil van avocado’s en bepaalde meloenen bijvoorbeeld. Andere zijn dan weer heel moeilijk te verteren en ronduit niet smakelijk. Het idee te kauwen op de schil van een ananas of een banaan spreekt niet echt tot de verbeelding. Maar een heel aantal schillen zijn perfect eetbaar. Niet zo verrassend zijn appels, wortels of komkommers bijvoorbeeld, maar ook de schil van een kiwi bijvoorbeeld kan je perfect mee opeten. Dat laatste klinkt misschien raar maar de schil van een gele kiwi is een stuk minder ‘harig’ en werk je makkelijk mee naar binnen!

Een mooi pleidooi dus om met regelmaat de schil van je groenten en fruit mee op te eten. Denk er uiteraard wel altijd aan ze eerst goed te wassen!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!