Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Ondertussen weten we het allemaal wel, omega 3 is belangrijk en dat voor heel veel verschillende processen. Om depressieve klachten en angsten tegen te gaan, voor een goed geheugen, voor gezonde aderen,… We weten ook dat bijna iedereen er een tekort aan heeft. Maar hoe kan dat nu, in de supermarkt zie je niets anders dan “verrijkt met omega 3”. Je zou denken dat we wel safe zitten ondertussen?

Niet helemaal! De reden daarvoor is dat niet enkel de hoeveelheid omega 3 ertoe doet, maar vooral ook de relatie en de verhouding met omega 6. Beide zijn essentiële vetzuren, wat wil zeggen dat we ze via onze voeding moeten binnenkrijgen. Idealiter is de verhouding 1/4 (omega 3 tegenover omega 6), maar door ons Westers voedingspatroon is die verhouding eerder iets in de trend van 1/16 tot zelfs 1/24, want in onze voeding zit heel veel omega 6. We hebben de beiden nodig omdat ze in harmonie werken. Omega 3 werkt vooral ontstekingsremmend, omega 6 ontstekingsbevorderend. Ontsteking klinkt misschien negatief, maar is belangrijk om het immuunsysteem van ons lichaam in balans te houden. Het mag uiteraard ook niet overheersen.

Bosto - omega 3, omega 6, gezond, eten, recept, zalm, sardienen, noten

 

“Minder omega 6, meer omega 3.”

 

Reden te meer om wat extra aandacht te besteden aan deze vetten. Dat kunnen we doen door onze omega 6 vetten wat te minderen. Zonnebloem-, soja- en maïsolie bevatten bijvoorbeeld heel veel omega 6 en deze zitten in heel veel ‘processed foods’ zoals koekjes enzo. ‘Processed foods’ links laten liggen is sowieso een goed idee, niet alleen voor de slechte vetten maar uiteraard ook voor de suikers en alle toevoegingen.

Maar we kunnen natuurlijk ook wat extra omega 3 innemen. Van de plantaardige voeding scoren walnoten bijzonder hoog, maar ook lijn- en chiazaad zijn toppers. Vis scoort nog iets beter. Toppers onder de vissoorten zijn: zalm en sardienen.

Af en toe wat vis toevoegen aan je maaltijd kan je omega 3 dus een boost geven!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!