5 redenen om vaker linzen op tafel te zetten.
Peulvruchten zijn aan een opmars bezig! Oorzaak? Veel mensen proberen wat minder vlees te eten en kiezen daarom steeds vaker voor bonen en linzen. En gelijk hebben ze: plantaardige voeding heeft een heleboel voordelen voor je gezondheid. Welke precies, lees je hier!
1.IJzer zorgt voor aanmaak van rode bloedcellen
Ijzer is een onmisbaar mineraal dat vaak wordt geassocieerd met vlees en dierlijke producten. Een mineraal dat je trouwens enkel kan opnemen via je voeding. Goed nieuws: ook in linzen vind je een hoge concentratie ijzer. Twee belangrijke functies van ijzer zijn transport van zuurstof en aanmaak van rode bloedcellen.
2. Foliumzuur beschermt je bloedvaten
Foliumzuur, ook wel vitamine B9, beschermt onze bloedvaten. Genoeg hiervan opnemen is dan ook belangrijk voor iedereen, in het bijzonder voor zwangere vrouwen. 200 gram linzen zorgt zelfs voor 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur!
3. Vezels boosten je spijsvertering
Linzen bevatten veel vezels, zowel oplosbare als onoplosbare. Die zijn allebei belangrijk voor je spijsverteringsstelsel en darmflora. En laat een goede gezondheid nu net starten bij gezonde darmen. Weetje: 200 gram linzen bevat maar liefst 15 gram vezels.
4. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor je lichaam
Eiwitten worden vaak geassocieerd met dierlijke voeding. En dat niet alleen. Voor wie liever vegetarisch eet, zijn linzen één van de beste bronnen van eiwitten. 200 gram linzen bevat maar liefst 18 gram proteïnen.
5. Linzen houden je bloedsuikerspiegel stabiel
Linzen bevatten complexe koolhydraten en scoren laag op de glycemische index. Dit wil zeggen dat ze je bloedsuikerspiegel stabiel houden na een maaltijd. Daarom ook zijn linzen ideaal voor diabetespatiënten.
Behalve een heleboel gezondheidsvoordelen, zijn linzen ook nog eens superlekker. Wat dacht je van deze receptjes?