Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Wat is het verschil tussen witte en bruine rijst?

Veel mensen vragen zich af of bruine rijst gezonder is dan witte. Of er meer of juist minder calorieën in zitten en of de één voedzamer is dan de andere. Misschien jij ook wel? We maken hier de vergelijking voor je.

Witte vs. bruine rijst

Rijst is een belangrijke bron van ijzer, fosfor, magnesium en vitamines B. Er bestaan verschillende soorten rijst: witte en bruine. Waarbij witte rijst ongeveer dezelfde is als bruine rijst. Het verschil zit ‘m in het vliesje. Bij witte rijst wordt dat eraf geslepen, bij bruine rijst blijft het vlies er gewoon aan.

Met of zonder zilvervlies? Het maakt een groot verschil voor de kleur, smaak en voedingswaarde van de rijst. Laten we dat even verduidelijken.

Bruin, zilvervlies of volwaardige rijst

Er bestaan wel wat synoniemen voor bruine rijst: zilvervliesrijst bijvoorbeeld of volwaardige rijst. Wist je trouwens dat bepaalde rijsttypes als Basmati of Jasmijnrijst zowel in witte als bruine versie bestaan?

  • Basmati

Deze langkorrelrijst noemen we ook wel eens ‘de geurige’. Te danken aan zijn eigen verfijnde geur. Hou je van Indiase gerechten? Dan mag Basmati niet ontbreken op je boodschappenlijstje. Past bijvoorbeeld perfect in een dahl.

  • Jasmijn

Jasmijnrijst is een langkorrelrijst die we ook wel eens Pandanrijst noemen. Hij smaakt minder delicaat dan Basmati en is de perfecte match voor jouw curry’s.

  • Wilde rijst

Wist je dat wilde rijst eigenlijk een gras is? Het is heel gezond én voedzaam en de smaak is lichtjes nootachtig. Tip: lekker met wilde paddenstoelen.

Hoe wordt bruine rijst gemaakt?

Bruine rijst of zilvervliesrijst is rijst waarvan het buitenste vliesje nog niet is verwijderd. Hij kleeft niet en past perfect in recepten waar een meer uitgesproken rijstsmaak nodig is. Bruine rijst is de meest voedzame variant van alle rijstsoorten, omdat hij onbewerkt is. Eet je liever witte rijst? Weet dan dat dit dezelfde rijst is als bruine rijst, maar dan zonder zilvervlies en zemelen.

 

Is bruine rijst dan gezonder dan witte rijst?

Bruine rijst is niet per se gezonder dan witte rijst. Vooral anders: de smaak van bruine rijst is steviger dan die van witte en eerder nootachtig. En het vezel- en mineralengehalte ligt hier ook hoger. Witte rijst daarentegen is neutraler van smaak. En valt dus bij een breed publiek in de smaak.

Hogere voedingswaarde

Witte of bruine rijst, voor de hoeveelheid calorieën maakt het geen verschil. Beide soorten bevatten net zoveel calorieën als koolhydraten. Het verschil zit ‘m in de vezels. Daarvan heeft bruine rijst heeft er meer, waardoor de voedingswaarde ook hoger ligt. Vezels zijn onder meer belangrijk voor een goede spijsvertering. En geven je een verzadigd gevoel naar de maaltijd. Tip: rijst behoudt z’n voedingswaarde het best als je ‘m stoomt in plaats van kookt.

Vitamines en mineralen

Zowel bruine als witte rijst bevatten vitamine B1, B2 en B6. Die zijn belangrijk voor je stofwisseling en een goede werking van je zenuwstelsel. Bruine rijst bevat meer B-vitamines dan witte. En dat niet alleen, er zitten ook meer mineralen als fosfor, jodium en mangaan in. Als je puur kijkt naar de vitamines en mineralen kies je dus best voor bruine rijst.

 

Neem een kijkje in het bruine rijstaanbod van Bosto

 

Bosto - soorten rijst, quinoa, bruine rijst, witte rijst, koken, recepten, recept

 

Bruine rijst met spelt en quinoa

Spelt is de verre voorvader van tarwe die al eeuwen geleden in Europa werd gegeten, maar weer helemaal herontdekt is. Samen met quinoa en zilvervliesrijst is deze variant daardoor een explosie van vezels en eiwitten.

Bruine rijst met quinoa en granen

Wil je wel ‘oergranen’ proberen, maar niet meteen afstappen van rijst? Dan is deze mix perfect voor jou. De combinatie van zilvervliesrijst, quinoa, gerst en tarwe is supergezond en tegelijk heel toegankelijk van smaak.

 

Conclusie

Is bruine rijst gezonder dan witte? Nee, dat niet. Wél anders. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, zal je voorkeur naar witte of bruine rijst uitgaan. Bruine rijst heeft z’n zilvervlies nog en daarmee ook een pak meer vitamines en mineralen. Kies je voor voedzaam en een uitgesproken smaak? Dan is bruine rijst jouw ding. Liever een neutrale (én kindvriendelijke) smaak? Dan is witte rijst echt iets voor jou.

 

 

Gerelateerde producten

Nutri-Score
Brown
Bereidingstijd: 20'

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!