Waarom wij fan zijn van de nieuwe voedingsdriehoek
Heb jij ‘m al gezien, de nieuwe voedingsdriehoek? Hij werd in september gelanceerd door het Vlaams Instituut voor Gezond Leven. En dat is niets te vroeg. Met 20 jaar op de teller is ‘de actieve voedingsdriehoek’ best achterhaald.
Hoezo? De oude driehoek is gebaseerd op z’n Amerikaanse broertje: vlees-, melk- en graanproducten staan centraal. Niet zozeer omdat ze zo gezond zijn, maar omdat er sterk voor wordt gelobbyd door de voedselindustrie.
Gelukkig is de nieuwe voedingsdriehoek er nu, voor iedereen die verantwoord wil eten. Gezonder, eenvoudiger en duurzamer. Wij zijn al fan, jij ook?
De nieuwe driehoek: wat is er precies veranderd?
Wat meteen opvalt is de driehoek zelf: die staat op z’n kop. Eigenlijk komt het erop neer dat producten een plaats krijgen volgens hun effect op onze gezondheid. En niet meer op basis van hun voedingswaarde. Daarom staan fruit en groente nu bovenaan. Samen met volkoren graanproducten, peulvruchten en noten.
-
Bye bye restgroep
De restgroep verschoof van bovenaan in de driehoek naar een klein driehoekje erbuiten. Hierin passen producten die sterk bewerkt zijn met suiker, vet of zout en waarvan we best zo min mogelijk eten.
-
Kleurcodes
Afhankelijk van het effect op onze gezondheid, krijgt voeding een kleurcode. Groen wil zeggen: eet zoveel mogelijk. In deze categorie vind je onder meer linzen en bruine rijst. Oranje dient om groen mee aan te vullen: denk aan gevogelte of vis. En van rood hoef je bijna niets te eten: dit zijn bewerkte producten, frisdranken…
-
Nieuw: bewegingsdriehoek
Vroeger maakte beweging deel uit van de voedingsdriehoek. Dat ligt nu anders. Beweging is zo belangrijk dat het z’n eigen driehoek kreeg. Die zegt dat je best elk half uur een keertje opstaat van je stoel. De bewegingsdriehoek raadt ook aan om elke week één keer intensief te sporten.
-
Eiwitten geen grote groep meer
In de oude voedingsdriehoek waren peulvruchten, vlees, eieren en vis één grote groep: de eiwitrijke producten. Vandaag wordt daar gelukkig een onderscheid in gemaakt. Noten, peulvruchten en vegetarische producten krijgen hun eigen plaatsje. Vlees wordt onderverdeeld in rood vlees, gevogelte en bewerkt vlees.
Waar het eigenlijk op neer komt? De nieuwe voedingsdriehoek adviseert om meer plantaardig te eten dan dierlijk. Meer onbewerkt dan bewerkt. En om op te letten met ’te veel eten’.
Om lekker te eindigen, schotelen we je graag deze drie gezonde gerechtjes voor, helemaal goedgekeurd door de nieuwe voedseldriehoek! Smakelijk! 😉
Italiaanse soep met bruine rijst en spelt