Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Tip van Steffi: Boost die vitamine C!

Let’s talks some vitamin C, shall we?!

De winter is op komst – dat is wel duidelijk de afgelopen dagen. En dus kunnen we maar beter de juiste vitamientjes naar binnen werken om ons voor te bereiden. Vitamine C is één van de eerste die dan bij ons opkomt, want die boost je immuunsysteem, toch?
Jazeker, maar wist je dat vitamine C nog zoveel meer doet dan dat?

Goed voor je bindweefsel

Hier blinkt vitamine C het hardst in uit. Het heeft namelijk een essentiële rol in de aanmaak van collageen en elastine. Twee dingen die essentieel zijn voor een frisse en stralende huid. Niet zo verbazend dus dat aan veel beautyproducten vitamine C wordt toegevoegd. Maar ook van binnenuit kan je dus heel wat doen voor je huid.

Het is een antioxidant

Ondertussen wordt die term overal om je oren geslagen. Maar wat is het eigenlijk echt? In ons lichaam bevinden zich “vrije radicalen” (door ontsteking, vervuiling maar ook door ons eigen metabolisme bijvoorbeeld) die kunnen gaan plakken aan goeie cellen. Dit willen we vermijden want dat kan leiden tot vroegtijdige veroudering. Antioxidanten binden zich aan deze vrije radicalen en maken er zo komaf mee. Een extra portie antioxidanten? Graag!

Verbeterde weerstand

Vitamine C is in hoge concentraties aanwezig in immuuncellen en wanneer er een infectie optreedt, wordt die vitamine C ook meteen ingezet. Toch zal je niet minder verkoudheden hebben door je vitamine C te boosten, maar ze zullen wel minder ernstig zijn en je bent er sneller vanaf. Ook al heel wat als je het mij vraagt, niets zo vervelend dan zo’n aanslepende verkoudheid die eeuwig lijkt te duren.

Aanmaak van je bloed

Vitamine C is belangrijk voor de aanmaak van ons bloed. Dit omdat het een rol speelt in de opname van ijzer en in het transport van ijzer door ons lichaam. Ijzer is op zijn beurt weer verantwoordelijk voor de aanmaak van heel wat afweerstoffen. Weeral maar eens een voorbeeld hoe ons lichaam een prachtig samenwerkend geheel vormt.
En waar haal je nu die vitamine C uit? Topbronnen zijn citrusvruchten, aardbeien, broccoli en spinazie. Al is het waarschijnlijk makkelijker om je vitamine C uit fruit of verse kruiden te halen. Het is namelijk zo dat vitamine C heel gevoelig is aan hitte. Wanneer iets gekookt wordt verliest het al heel snel alle vitamine C. Dingen die koud genuttigd worden geven je dus een stuk meer van deze vitamine. Voeg daarom aan je warme maaltijd wat granaatappelpitten of peterselie toe bijvoorbeeld.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!