Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Ongelooflijk: waarom de shiitake de gezondheidskampioen is

Eet jij vaak shiitakes? Als dat nog niet zo was, doen! Want deze paddenstoel heeft zoveel gezonde eigenschappen: van volwaardige vleesvervanger tot beschermer van je immuunsysteem. En daar blijft ’t niet bij. Behalve supergezond is de shiitake ook nog eens erg lekker. Volgens trendrapporten zou hij in 2018 zelfs opduiken in onze cappuccino en smoothie. Shiiterend!

Bosto - Shiitake in kom

Hoe herken je shiitakes?

Shiitakes hebben een platte hoed, zijn ongeveer 3 tot 10 centimeter groot en lichtbruin van kleur. Je mag trouwens de volledige paddenstoel eten. De lekkerste bereidingswijzen: bakken, roerbakken, grillen of gepaneerd frituren. Let erop dat je je shiitakes nooit langer dan 5 minuten bereidt. Anders worden ze taai.

Vijf voordelen van shiitakes

Ontdek waarom deze superchampignon een vaste plaats verdient op je menu! Op naar een #BetterMe.

Vervangt een portie vlees

In shiitakes zit extreem veel eiwit. En laat dat nu de perfecte vleesvervanger zijn. Ideaal voor vegetariërs of flexitariërs.

Helpt je die winterkilo’s kwijtspelen

Shiitakes bevatten weinig calorieën, en veel eiwitten! De eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel. Je zal dus minder calorieën eten en sneller gewicht verliezen. Nog een voordeel van eiwitten? Spieropbouw: handig als je gaat voor die strakke buik!

Maakt je immuunsysteem sterker

De stofjes in de shiitake verhogen je immuunsysteem: ze helpen tegen schimmels, bacteriën en virussen. Zo word je minder gauw ziek en voel je je fitter!

Verlaagt je bloeddruk en cholesterol

Shiitakes zuiveren je bloed en verlagen je cholesterol. Dat is niet alleen goed om je risico op hart- en vaatziekten te verlagen, het verkleint ook de kans op diabetes.

Kan helpen bij kanker

In Japan wordt shiitake allang gebruikt om kanker te bestrijden. De aanwezige stof Lentinan zou de levensduur van kankerpatiënten aanzienlijk verhogen. Deze geneeskrachtige werking is verder niet bewezen.

Koken met shiitake

Overtuigd van shiitake als de gezondheidskampioen? Word ook een #BetterMe en duik je keuken in met dit recept: kruidige rijst met shiitake en geroosterde radijsjes.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!