Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Haal de zon in huis met paella!

Dit traditionele gerecht uit Valencia is het nationale symbool van de Spaanse keuken geworden. Ook bij ons is dit eenpansgerecht populair. Want met paella is het altijd een beetje vakantie. Ontdek snel hoe je de zon op je bord tovert.

Hoe paella maken?

Paella is slow food. Deze Spaanse klassieker vraagt geduld, want de ingrediënten moeten stap voor stap toegevoegd worden en alles moet traag garen. Begin er dus op tijd aan voor je uitgehongerd bent.

Welke  rijst voor paella gebruiken?

Voor paella heb je ronde rijst nodig. Deze heeft een kortere en dikkere korrelstructuur dan de klassieke (langgraan) rijst. Hierdoor is het absorptievermogen veel hoger, waardoor de korrel veel beter vocht (en dus ook smaak) opneemt. Daarnaast geeft deze ronde rijst veel meer zetmeel af tijdens het koken, waardoor de rijstkorrels veel harder gaan kleven. Dit is zeker nodig voor een heerlijke paella. Bosto heeft 2 soorten ronde rijst:

Bosto Mediterraneo (Risotto & paella rice):

Deze rijst onderging een speciale behandeling, waardoor de korrel nog steviger en kookvaster is dan de typische ronde rijst. Hierdoor krijg je een mooi evenwicht tussen kleverig enerzijds en korrelig en droog anderzijds.

Bosto paella Arroz:

Dit is de favoriete rijstsoort van de Spanjaarden voor het maken van een heerlijke paella. Deze authentieke Spaanse rijst wordt op een natuurlijke en traditionele manier verwerkt in het Albufera natuurreservaat van Valencia. Hij kleeft heel hard en is dus ideaal voor een heerlijk smeuïge, Spaanse paella vol smaak.

Welke paellapan kiezen?

Een paellapan is breed, zodat de inhoud gelijkmatig gaart. De traditionele paellapan is gemaakt voor een houtvuur en werkt ook op een gasvuur, maar niet op een elektrisch of inductievuur. Daarvoor bestaan aangepaste paellapannen. Afhankelijk van het aantal personen, kies je het formaat van de pan.

Recept tips voor paella

De verschillende regio’s in Spanje hebben hun eigen paellaspecialiteit, maar het hoofdingrediënt is altijd rijst. Ook de basis blijft hetzelfde. Zo wordt bij elke variant de paellarijst gekookt in een bouillon en geel gekleurd met saffraan.

Paella Valenciana

Dit is de oorspronkelijke paella die al sinds de 8ste eeuw gemaakt wordt in Valencia. In deze klassieker zitten kip, konijn, slakken en grote bonen.

Paella de Marisco

In de provincie Alicante vullen ze hun paella met zeevruchten. Lekker vers uit de aanpalende zee.

Bosto - recept paella zeevruchten

Bekijk het recept hier

Paella Mixta

De provincie Castellón mengt zowel vlees als vis in een paella. Ook bij ons is paella een mix van die ingrediënten.

Paella met kip

Bosto, recept, paella, kip, chorizo

Bekijk het recept hier

Paella klassiek

Bosto - paella met garnalen, mosselen, tomaten, paprika erwten en ajuin

Bekijk het recept hier

Paella Veggie

Vegetariërs kunnen genieten van een paellaversie met enkel groenten.

Bosto, recept, paella, veggie

Bekijk het recept hier

Nood aan zon? Hou dan een paella fiesta!

Paella zorgt met zijn gele kleur voor een zonnige sfeer en de ingrediënten brengen je in vakantiestemming. Bovendien is paella superlekker. Redenen genoeg om familie, vrienden of buren op te trommelen voor een Spaans feestje. Olé!

Gerelateerde producten

Nutri-Score
Mediterraneo Risotto & Paella rice
Bereidingstijd: 10'
Nutri-Score
Paella Arroz
Bereidingstijd: 15'
Bosto, arros bomba, paella, wereldrijst, bosto rijst
Nutri-Score
Paella Arroz Bomba
Bereidingstijd: 18'

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!