Gekookte vs. ongekookte koolhydraten
Kook jij ook altijd rijst voor een heel leger? Wees gerust, je bent niet de enige! Ontdek hier hoe dat komt én wat je eraan doet!
Ongekookte vs. gekookte rijst
De meeste recepten noemen het ongekookte gewicht van rijst, pasta of aardappelen. Op zich logisch want zo kan je alles makkelijk afwegen en terug in de doos kieperen als dat nodig is.
Maar er is wel 1 ‘regel’ die je in je achterhoofd moet houden: 100 gram gekookte rijst is niet gelijk aan 100 gram ongekookte rijst. Hoezo? Rijst neemt superveel water op tijdens het koken waardoor de massa bijna verdrievoudigt(!). De voedingswaarden op je Bosto-verpakking gelden dus ook enkel voor ongekookte rijst. Die van gekookte rijst liggen een stuk lager (ongeveer 3 keer lager)*.
*Dit is niet van toepassing op Bosto gestoomde rijst en quinoa voor in de microgolf omdat die al gestoomd is.
Geldt dit ook voor andere koolhydraten?
Zowel pasta als aardappelen nemen water op tijdens het koken en zwellen dus ook. De een doet dat al wat meer dan de ander. Aardappelen nemen nauwelijks toe in gewicht, pasta al een stuk meer en rijst is de ‘zwelkampioen’. Hieronder vind je een duidelijk overzicht.
Handig kookschema
- 100 g ongekookte aardappelen = 110 g gekookte aardappelen (x 1,1)
- 100 g ongekookte pasta = 250 g gekookte pasta (x 2,5)
- 100 g ongekookte rijst = 295 g gekookte rijst (x 2,95)
Hoeveel rijst heb je dan nodig?
Bosto raadt 62,5 g ongekookte rijst aan per persoon. Dat komt neer op 185 g in gekookte vorm. Eigenlijk heb je dus niet zo veel rijst nodig voor een lekkere, voedzame maaltijd. Meteen ook goed voor je portemonnee!
Conclusie
100 g rijst eten, dus 100 g rijst koken? Doe je beter niet. Tenzij je het niet erg vindt om veel over te hebben. Rijst zwelt namelijk tijdens het koken tot bijna een drievoud van z’n ongekookte gewicht. 62,5 g ongekookte rijst is daarom ideaal voor 1 persoon.