Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Er is niks zo belangrijk als een gezond, gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon. Dat is ook het basisprincipe van onze #BetterMe-filosofie. Maar soms wil je toch nog snel dat ene extra kilootje kwijt voor een “summer body” waar jij je goed bij voelt. Een dieet kan je daarbij helpen. Maar elk jaar worden er zoveel nieuwe, revolutionaire diëten uitgevonden die stuk voor stuk een spectaculair resultaat beloven. Welke zijn nu de populairste en wat houden ze precies in? We helpen je graag op weg met een kort overzichtje. 

Klassieker diëten

De klassiekere diëten beloven op korte termijn straffe resultaten aan de hand van strenge voedselvoorschriften. Ook in deze categorie verschijnen nog voortdurend nieuwe dieetvormen. Het is voor veel mensen dan ook gemakkelijker om een tijdje erg strikt te eten in plaats van “even wat minder te snoepen”. Maar in veel gevallen verdwijnen er bepaalde voedingscategorieën en -stoffen van het menu. Waardoor je lichaam misschien onvoldoende koolhydraten of suikers krijgt. Twijfel dus zeker niet om eerst langs te gaan bij je dokter of een professionele diëtist! 

Paleo

Het woordje “paleo” herken je misschien wel van de paleontologie (je weet wel, wat Ross uit Friends doet). Het idee is dan ook simpel: je eet enkel wat je in de prehistorie kon jagen of verzamelen. Als het beweegt of je kan het rauw eten, zit je doorgaans goed! Aangezien de mensheid enkele honderdduizenden jaren overleefde op dit dieet, gaat men ervan uit dat je zo alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Bovendien is het een handige manier om gluten, toegevoegde suikers en chemische additieven te vermijden.  

In principe zijn rijst- en graanproducten niet toegestaan in een paleodieet. Maar als je toch eens wilt “cheaten”, hebben wij de perfecte receptjes voor jou. Probeer de 7-groententajine met couscous eens. Tip: wil je écht geen couscous? Vervang ‘m dan door bloemkool. 

7 Groenten Tajine Met Parelcouscous

Ketogeen dieet

Dit dieet bestempelt niet de vetten, maar de koolhydraten als de grote boosdoener. Koolhydraten zijn de natuurlijke brandstoffen voor je lichaam. Wanneer je die allemaal vervangt door vetten, gaat je lichaam bij gebrek aan brandstof dan maar vet verbranden. Dat proces heet Ketogenese. Het komt erop neer dat je geen zetmeelrijke groenten meer eet (zoals aardappelen, mais of pompoenen), en ook fruit, melk, bonen, pasta, brood en – jammer genoeg – rijst links laat liggen. Daarom kunnen we jullie hier jammer genoeg geen lekker Bosto receptje voor aanbevelen.  

Het Keto-dieet is een extreem dieet. Je verliest de eerste drie maanden spectaculair veel gewicht, maar er zijn ook gezondheidsrisico’s aan verbonden. Informeer je dus goed, of ga zeker eens langs bij je huisdokter, voor je aan een dieet van deze intensiteit begint.  

Eet-de-helft dieet 

De naam zegt het al: met dit dieet eet je dezelfde dingen als normaal, maar in porties die nog maar half zo groot zijn. Dat kan een handig principe zijn voor mensen met ogen groter dan de maag. Begin jij altijd met twee kommen ontbijtgranen aan de dag? Misschien heb je aan eentje al genoeg?  

Het belangrijkste is vooral dat je voldoende voedingsstoffen inneemt. Maar met een dieet zoals dit bouw je snel tekorten op. Heb je vaak het gevoel dat je te veel gegeten hebt? Dan kan je ‘t misschien eens proberen.  

Eet je normale, aanbevolen porties? Laat dit dieet dan links liggen. En probeer af en toe eens een recept dat je sneller een voldaan gevoel geeft, zoals de stoofschotel met bruine rijst, linzen en worstjes.  

Laatste evoluties

Meer en meer diëtisten zetten zich tegenwoordig af tegen de strenge dieetcultuur. Dat klinkt misschien paradoxaal, maar er zijn goede redenen voor. Steeds meer onderzoek wijst uit dat net die ongezonde focus op gewicht voor gewichtsproblemen zorgt. Bovendien houden de meeste mensen een strikt dieet maar een tijdje vol. En daarna komen er vaak nog meer kilo’s bij. Die beruchte jojo-cyclus kan je best vermijden. Daarom verschuift de focus tegenwoordig, van strenge regels en voedingsgroepen verbieden naar gedragsveranderingen aanmoedigen die je ook op lange termijn kan volhouden.  

Intermittent fasting 

Intermittent fasting is enorm populair en de kans is groot dat je de naam de laatste jaren al een paar keer hebt horen vallen. Niet wat je eet, maar wanneer je eet is hierbij belangrijk. Zoals de naam doet vermoeden, ga je een groot deel van je dag vasten. De gevorderden eten 6 uur lang wat ze willen, maar houden vervolgens 18 uur lang de kaken op elkaar. Beginners bouwen het best op, door bijvoorbeeld 14 uur lang niets te eten. Dat is belangrijk omdat je anders met een enorme honger opnieuw begint te eten, waardoor de goesting het van de honger overneemt en je teveel (en misschien zelfs te ongezond) gaat eten. Zo creëer je gewoontes die achteraf moeilijk kwijt te geraken zijn.  

Het gaat hierbij om een gedragsverandering die naast een mooi gewicht ook een hoop andere positieve effecten belooft, zoals een verminderde kans op hartaandoeningen, diabetes en alzheimer. 

Intuïtief eten 

Intuïtief eten is de laatste grote evolutie met een focus op een gedragsverandering die je lang vol kan houden. Daarbij draait het allemaal om positiviteit. Je goed voelen is minstens even belangrijk als goed eten. Er zijn 10 principes (https://jessifiedhealth.be/artikels/intuitief-eten/) – geen regels – om te volgen, maar het basisprincipe is dat je moet (leren) luisteren naar je eigen lichaam. Intuïtief eten spoort je aan om bewuster om te gaan met wat je eet, wanneer je eet en waarom je eet. Zonder strenge regels op te leggen, want die leiden vaak tot mentale stress. In veel gevallen is het net die stress die ervoor zorgt dat je ongezonder gaat eten.  

Conclusie

Het is vooral belangrijk dat je niets doet waar je jezelf niet goed bij voelt. Jezelf, of je lichaam, forceren zal zich op lange termijn altijd wreken. Als je aan een dieet wil beginnen is het altijd verstandig om eerst langs te gaan bij je dokter of een professionele diëtist. Zo ben je er zeker van dat je je lichaam, of je mentale gezondheid, geen schade toedient. Het basisprincipe blijft gewoon gezond, gevarieerd en evenwichtig eten, niet noodzakelijk minder. Gelukkig zit je daarvoor met de lekkere gerechtjes van Bosto altijd goed!  

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!