Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

9 tips om je niet meer te overeten

Overeten  het is geen fijn gevoel en al helemaal niet fijn voor je lijn! Waarom is het soms zo moeilijk om te stoppen met eten als je eigenlijk al vol zit? Gelukkig weten wij er raad mee! Met deze 9 tips laat jij je voortaan niet meer vangen. 

1. Vermijd afleiding

 Hoe vaak ben je echt gefocust op je voeding terwijl je eet? We tokkelen op onze smartphone, lezen iets of erger.. werken gewoon verder. Zo geniet je niet enkel minder van je maaltijd, je werkt ook meer calorieën naar binnen, blijkt uit onderzoek. Oplossing is ‘mindful eating’ ofwel eten met aandacht voor elke hap. 

2. Eet vezelrijke voeding

Sneller een verzadigd gevoel na je maaltijd? Voeg extra vezels toe. Zo krijgt je lichaam een duidelijker signaal dat het genoeg heeft. Tip: voeg noten, rijst, bonen of quinoa toe aan je slaatjes om deze groentebommetjes ook heerlijk verzadigend te maken. Meer weten over vezels? Lees het hier.

3. Voeg eiwitten toe  

Ook eiwitten zijn kampioen in het verzadigen. Een eiwitrijk ontbijt zorgt ervoor dat je de lunch makkelijker haalt zonder te snacken. Door in het algemeen voor al je maaltijden meer eiwitten aan je maaltijd toe te voegen vermijd je overeten. Kies bijvoorbeeld voor een eitje of vis. Of ga voor plantaardige proteïnen zoals bonen en linzen. Meer inspiratie vind je hier.  

4. Hou een eetdagboek bij  

Meten is weten! Dankzij ‘zelfmonitoring’ merk je snel van welke soort voeding je te veel eet en misschien zelfs over-eet. Een eetdagboek is dus misschien jouw duwtje in de rug om je porties beter te doseren. Een kleine moeite met veel resultaat! 

5. Stabiliseer je bloedsuikerspiegel 

Niets zo gevaarlijk voor eetbuien als een bloedsuikerspiegel die de pan uit swingt. Snelle suikers doen je bloedsuikerspiegel pieken met een steile daling vlak tot gevolg. Op zo’n momenten ben je extra vatbaar om meer te eten dan je lichaam vraagt. 

6. Vergeet de ‘dieetmentaliteit’  

Ben je vatbaar voor overeten? Dan is een streng dieet niets voor jou. Misschien levert het in een eerste fase wel wat op. Toch is de kans groot dat het op lange termijn alleen leidt naar een jojo-effect en heel wat teleurstelling.  

7. Vervang suikerhoudende drankjes door water 

Drink je frisdrank bij de maaltijd? Dan eet je ongeveer 8% meer dan wanneer je water drinkt. Weer een extra reden om frisdrank aan de kant te laten staan en voor water te kiezen. 

8. Eet gezonde vetten 

Vetten worden nog vaak geassocieerd met overeten en bijkomen. Helemaal onterecht! Want net als eiwitten zorgen vetten net voor een verzadigd gevoel. Kies wel voor goede vetten zoals noten, avocado’s, … 

9. Doorbreek ongezonde patronen  

Oude gewoonten zijn moeilijk af te leren en zeker als het op eetpatronen aankomt. Probeer de momenten wanneer je jezelf overeet onder de loep te nemen en aan te pakken. Vermijd bijvoorbeeld eten voor tv, vervang een zak chips door wat nootjes of een kopje thee. Of nog beter: door Bosto chips! Deze chips bevat tot maar liefst 70% minder vet dan traditionele aardappelchips. 5 redenen waarom je de Bosto chips echt moet proeven? Lees je hier!  

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!