Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Wie proteïnen zegt denkt nog maar al te vaak aan dierlijke producten. Kip en eieren bijvoorbeeld zijn dé voorbeelden die bij ons opkomen als we denken aan de maaltijden van de fervente sporter. Nochtans zijn er ook heel wat plantaardige bronnen die een goede bron van proteïnen vormen. Ideaal voor de vegans en vegetariërs maar ook heel nuttig voor wie in het algemeen wat meer plantaardig wil eten. En dat laatste kan je gezondheid zeker ten goede komen. De meningen over gezonde voeding lopen wel wat uit elkaar, maar dat een gezond eetpatroon voornamelijk uit plantaardige voeding zou moeten bestaan, daar is iedereen het over eens.

Ik pik er vijf van mijn favorieten uit!

Linzen

Bosto - linzen, proteïnen-lading, darmflora, plantaardige proteïnen

Linzen staan bekend om hun proteïnen-lading. Ze zijn de voeding bij uitstek onder de vegetarische sporters. Bovendien voorzien ze je van een stevige portie vezels en de specifieke vezels van linzen zijn bijzonder goed om je goede darmflora mee te voeden. En laat je darmen nu ook nog eens een giga impact hebben op je algemene gezondheid. Go go linzen dus.

Kikkererwten

Bosto - kikkererwten, plantaardig, fosfor, kalium, koolhydraten, B-vitaminen, plantaardige proteïnen

Ook kikkererwten zijn gekend als goede plantaardige bron van proteïnen. Zelf heb ik ze altijd in huis, omdat ze in 1,2,3 een lekkere maaltijd vormen. Naast hun mooie eiwit-lading zitten ze ook vol complexe koolhydraten die je bloedsuikerspiegel onder controle houden. Ook fosfor en kalium vind je in deze peulvrucht. Bonen in het algemeen zijn trouwens goed voor de bloeddruk en om buikvet te verliezen. Dat laatste is trouwens niet enkel om je bikini-proof te maken, buikvet is ook het gevaarlijkste vet. Het is gelinkt aan verschillende chronische ziekten.

Erwten

Bosto - erwten, plantaardige eiwitten, plantaardige proteïnen

Nog zo eentje die ik altijd in huis heb. Standaard zitten er enkele pakken in m’n diepvries. Ze vormen een mooie aanvulling bij een stukje vis, bij rijstschotels, in stoofpotjes of in Aziatische gerechten. Minder bekend is dat ze dus ook een goede bron van plantaardige eiwitten vormen. Daarnaast krijg je ook vitaminen A en K binnen en bevatten erwten verschillen soorten B-vitaminen.

Quinoa

Bosto - quinoa, rijst, koken, recept, kooktips, aminozuren, plantaardige proteïnen

Technisch gezien groeit quinoa anders dan ander graan, eerder zoals zaden dat doen. En dus wordt het een ‘pseudograan’ genoemd. Op 100 gram bevat het meer dan 16 gram proteïnen. Ze zijn ook een compleet eiwit, wat wil zeggen dat het alle 8 essentiële aminozuren bevat. Essentiële aminozuren zijn diegene die we uit onze voeding moeten halen en niet zelf aanmaken. Los daarvan is quinoa super divers te gebruiken in de keuken en bovenal heel lekker.

Spinazie

Bosto - spinazie, vitamine K, gezond, eten, plantaardige proteïnen

Minder vanzelfsprekend misschien maar bijna 30 procent van de calorieën uit spinazie zijn proteïnen. Misschien daarom dat Popeye er zoveel van at? Daarnaast is spinazie in het algemeen natuurlijk super gezond. Onder andere heel veel vitamine K zit er in, welke we nodig hebben voor gezonde botten en aderen te behouden..

Vijf goede voedingsmiddelen om af en toe aan je maaltijd toe te voegen dus! Laat het smaken!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!