Waarom seizoensgroenten goed voor je zijn
Tegenwoordig zijn alle groenten het hele jaar door bij ons verkrijgbaar. We eten gewoon waar we zin in hebben. We hoeven geen rekening meer te houden met de seizoenen om ons weekmenu samen te stellen. Al zouden we dat beter wel doen. Ontdek snel waarom.
Wat zijn seizoensgroenten?
Seizoensgroenten zijn groenten die zich het best lenen om in een bepaald seizoen gegeten te worden. Elke groente van bij ons heeft immers een bepaalde groeiperiode die samenhangt met onze weersomstandigheden. Maar omdat groenten tegenwoordig ingevoerd worden van over de hele wereld zijn we vergeten welke groenten wanneer op hun best zijn. Weet jij bijvoorbeeld welke lokale groenten deze maand etensklaar zijn? De seizoenskalender helpt je daarbij. Handig om uit te printen en in de keuken op te hangen.
3 redenen om te kiezen voor seizoensgroenten
1. Verser, meer smaak en een grotere voedingswaarde
Seizoensgroenten zijn vers geoogst en hoe verser groenten zijn, hoe lekkerder. Het komt de smaak en de voedingskwaliteit ten goede. Bovendien eet je bewuster en leef je meer volgens de seizoenen, net als onze (over)grootouders. Dat is veel natuurlijker. Een gezonde gewoonte die we zijn kwijtgeraakt en die goed is voor lichaam en geest.
2. Beter voor het milieu en voor je portemonnee
Door inlandse groenten te eten die bij het seizoen passen, wordt jouw ecologische voetafdruk kleiner. Je bespaart energie voor het transport, de warmte van de serres en de koeling tijdens het bewaren. Zo help je de CO2-uitstoot verminderen. Bovendien zijn seizoensgroenten van bij ons vaak goedkoper, omdat het vervoer minder kost. Belgische kwaliteitsgroenten herken je aan het Flandria-label. Zo weet je dat ze lokaal geteeld zijn en voldoen aan de strengste controlenormen. Kijk altijd op het etiket om te zien vanwaar de groenten komen en kies liever voor groenten uit de buurt.
3. Je steunt de lokale economie
Seizoensgroenten worden bij ons geteeld, wat goed is voor de plaatselijke economie. Het aanbod is veel groter dan je denkt. Je kan dus probleemloos variëren. Voldoende afwisseling is belangrijk, omdat elke groente andere voedingsstoffen bevat. Wist je trouwens dat gezond eten betekent dat je elke dag minstens 300 gr groenten eet?
Welke seizoensgroenten maak je wanneer?
Zomer
De zomer is het groenteseizoen bij uitstek. Heerlijke slaatjes met verschillende soorten rauwkost en lekkere zomergerechten met boontjes, bloemkool, broccoli en artisjok zijn helemaal in. Ook mediterraanse gerechten met tomaten, paprika’s, courgettes en aubergines vallen in de smaak bij zuiderse temperaturen. Tip: bewaar tomaten niet in de koelkast, want dan verliezen ze hun smaak.
Herfst
Niets is zo leuk als paddenstoelen spotten in het bos én op tafel. De herfst is overduidelijk het seizoen van de champignon- en andere paddenstoelengerechten. Daarnaast is er een overvloed aan andere seizoensgroenten zoals andijvie, Chinese kool, pompoen,…
Winter
Tijd voor lekker warme stoofpotjes en soepen met kolen, rapen, witloof, selderij, pastinaak,… Zo ben je zeker dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om de koude winterdagen mee door te komen.
Lente
Zet in dit seizoen zeker asperges, wortels en spinazie op het menu. Aardappelen zijn het hele jaar door seizoensgroenten, vandaar dat ze in ons land zoveel gegeten worden.
2 heerlijke recepten voor de herfst
Quinoa-stoofschotel met kipmerguez en pompoen
Dit heerlijke pompoengerecht is veel te lekker om te wachten tot Halloween. Zeker omdat onze lokale pompoenen al vanaf september klaar zijn om te bereiden. Smullen maar!
Paddenstoelenrisotto met broccoli en parmaham
De herfst is hét seizoen van de paddenstoelen. Ze mogen zeker niet op je bordje ontbreken, daarvoor smaken ze veel te goed. Een risotto die eindigt als een sprookje: ze aten nog lang en gelukkig!