Waarom de nutri-score helpt om gezondere keuzes te maken.
Wat is gezonde voeding? Van welke snack kan je zorgeloos genieten? Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom helpt de nutri-score je om een gezonde keuze te maken. Dit voedingslabel geeft aan in welke mate een product bijdraagt tot een evenwichtige voeding.
Hoe werkt de nutri-score?
De nutri-score is een betrouwbaar instrument met een wetenschappelijke basis dat bestaat uit vijf kleuren (van donkergroen = het gezondst naar donkerrood = heel ongezond) en vijf letters (van A = beste naar E = slechtste). Het houdt zowel rekening met de positieve parameters (vezels, eiwitten, fruit en noten) als met de negatieve (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout). Zo wordt de voedingswaarde bepaald en kan je snel een gezonde keuze maken zonder alle etiketten te moeten uitpluizen.
Wist je dat bijna alle Bosto-producten een A scoren?
De meeste van onze rijstvariëteiten, quinoa, bulgur en parelcouscous scoren een A op de nutri-score. Dit is het beste bewijs dat Bosto je écht helpt om gezonder te eten. Zelfs onze tussendoortjes doen het goed: de Bosto rijstwafels kwamen als enige snack met een A-score uit een onderzoek Test-Aankoop. De consumentenorganisatie kende aan bijna 400 gesuikerde tussendoortjes een nutri-score toe. Wat blijkt? De meeste snacks bevatten veel vetten en/of suikers. 9 op de 10 tussendoortjes kregen zelfs het cijfer D of E. We zijn natuurlijk heel fier op die A-score voor onze rijstwafels, maar variëren blijft de boodschap.
Waarom je een rijstwafel beter combineert?
Je combineert rijstwafels beter met beleg, fruit of soep om pieken in de suikerspiegel te vermijden. Rijstwafels hebben immers een iets hogere glycemische index (80), net als aardappelpuree (80), frieten (75), brood (95), rijst (76) of volkorenbrood (77). De koolhydraten worden dus sneller opgenomen in het bloed dan die van havermout (40), linzen (30) of bulgur (50). Door voedingsmiddelen met hoge indexen te combineren met bijvoorbeeld kaas, neemt de glycemische index af. Zo treedt er geen bloedglucosepiek op.
Een evenwichtig tussendoortje bestaat trouwens best uit tenminste twee van de volgende onderdelen: 1 soort granen (brood, rijstwafel, …), 1 stuk fruit of compote, 1 zuivelproduct. Hiermee kan je eindeloos combineren. Probeer deze heerlijke receptjes maar eens uit:
Rijstwafel met kruidenkaas
Rijstwafel met garnalen
Rijstwafel met geitenkaas en rode biet
Twee slimme hulpmiddeltjes om voeding te checken
1. Test-Aankoop test
Twijfel je nog over een bepaald tussendoortje? Test-Aankoop helpt je vergelijken. Hier kan je de test doen.
2. Smart With Food app
Deze app is speciaal ontwikkeld door Colruyt om slim en gezond winkelen eenvoudiger te maken. Je scant de barcode en de app vertelt je of het product voldoet aan je persoonlijke voedingseisen of -voorkeuren. Of aan die van je gezin of vrienden. Let wel: je kan de app enkel gebruiken voor producten die je ook bij Colruyt vindt.