Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Tip van Steffi: waarom vezels zo belangrijk voor je zijn

Bosto - vrouw met vork en bord met bruine rijst, zalm, broccoli

Vezels zijn superbelangrijk voor je lichaam. Waarom? Ze zorgen ervoor dat je darmen gezond blijven. En dat niet alleen: vezels geven je verzadigd gevoel, ze houden je bloedsuikerspiegel in balans én zorgen ervoor dat je cholesterol niet gaat pieken. Reden genoeg dus om vezelrijk te eten, toch?

Onverteerbare koolhydraten

Maar wat zijn dat dan precies, vezels? Eigenlijk zijn het onverteerbare koolhydraten. Dat wil zeggen: koolhydraten die onze darmen niet zelf kunnen afbreken. En net daarom hebben we ze zo nodig. Ze voeden de goede bacteriën in je lichaam, zodat jij beter beschermd bent tegen ziektes en je lichaam voldoende vitamine B12 aanmaakt. Dat is dan weer onmisbaar voor je zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen.

Hoe eet je vezelrijk?

Je vindt een bom van vezels in fruit, groenten, volle granen en peulvruchten bijvoorbeeld. Ook af en toe een rauwe snack nuttigen – een worteltje als tussendoortje bijvoorbeeld – geeft je een goede extra portie vezels.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!