6 manieren om je lunch duurzamer te maken
Lunch time! De middelste maaltijd van de dag is allang niet meer zomaar een boterham met kaas – al is daar niks mis mee, natuurlijk. Lunch wordt steeds gevarieerder, vol kleurrijke en voedzame ingrediënten zodat jij er voor de rest van de (werk)dag nog tegenaan kunt. En dat hoeft niet moeilijk zijn. Meer nog, dat kan zelfs duurzaam! Kom te weten hoe je een lekkere lunch klaarmaakt met een duurzame insteek.
1. Seizoensgroenten, van boer tot lunchpakket
Houd je wel eens van een lunchsalade? Of is een middagmaal volgens jou niet helemáál compleet zonder een knapperige, frisse groente bij je wrap, boterham, pistolet…? Misschien geniet je wel van een kommetje warme soep voor erbij? Hoe dan ook, groenten maken een lunch in één keer zoveel interessanter, voedzamer én ook nog eens licht verteerbaar. Geen after lunch dip voor jou dus. Het is overigens nooit een slecht idee om wat groenten aan je maaltijd toe te voegen – al zijn dat maar enkele schijfjes komkommer op je trouwe boterham met kaas. Het zorgt meteen voor een extra boost aan energie, dankzij de vele aanwezige vitaminen en mineralen. Of je nu iedere dag je lievelingssalade eet of varieert met beleg, probeer zo veel mogelijk met seizoensgroenten te werken. Altijd de beste keuze als je milieuvriendelijker wilt lunchen. Seizoensgroenten vragen namelijk minder energie omdat ze niet in verwarmde kassen moeten groeien of geen nood hebben aan kunstmatige verlichting of koeling om ze vers te houden. Dit is omdat ze gewoon volgens hun natuurlijke ritme groeien, in het seizoen. Koop je ook nog eens lokaal, dan is er ook al minder transportimpact. Bovendien zijn seizoensgroenten vaak véél lekkerder, omdat ze vers zijn en meer smaak bevatten door hun natuurlijke rijpingsproces. Een overzichtelijke lijst van seizoensgroenten vind je hier.

2. Verkies vaker vegetarisch
Een smos kaas en hesp, een bagel met zalm of een pokébowl met kip: allemaal heerlijke lunchopties waar je terecht met veel zin naar uitkijkt als je die wijzers van de klok richting het middaguur ziet bewegen. Die hoef je zeker niet te schrappen uit je lunchrotatie, maar heb je al eens gedacht aan een vegetarisch of vegan alternatief? Je maakt namelijk al een aanzienlijk positieve impact op onze planeet als je vaker zou kiezen voor vleesvervangers en duurzame alternatieven voor andere dierlijke producten zoals zuivel. Hoe groot die impact precies is, kon je in een vorige blog lezen.
Uiteindelijk is het niet die hesp, zalm of kip alleen die jouw lunch zo heerlijk maakt, het is de combinatie van smaken die jouw middagpauze helemaal de moeite maakt. Probeer daarom eens een ander smoske uit, beleg je bagel met hummus bijvoorbeeld, en voeg een keer tofu toe aan je pokébowl. De mogelijkheden zijn eindeloos, en we garanderen je dat jouw lunch niet moet inboeten aan smaak.
3. Vergeet je verpakking niet
Kleine aanpassingen, grote impact. Deze tip is daar een goed voorbeeld van. Voor een duurzamere lunch, zoom je niet enkel in op je eten zelf maar ook de verpakking ervan. Maak je thuis je lunchpakket, wat het ook is, je kunt het gemakkelijk op een milieuvriendelijke manier vervoeren.
Je boterhammen meepakken en omwikkelen in zilverpapier is zó jaren 90. Vervang dit liever door lunchbags gemaakt van bijenwas. Zo vermijd je het gebruik van plastic/aluminiumfolie en je eten blijft bovendien langer vers. Daarnaast vind je ook oneindig veel leuke lunchboxen, in alle maten en kleuren. Soms zelfs zo ingedeeld dat je je boterhammen van je snacks kunt scheiden, en er zelfs ruimte is voor eigen bestek of misschien een lief briefje van je partner.
Maakt het jou niet zoveel uit of het er esthetisch mooi uitziet? Ga dan op zoek naar een herbruikbaar doosje, glazen pot of container en neem zo je lunch mee.
4. Efficiënt koken: je middagmaal start de dag ervoor
Voor het verpakken van je lunch, moet je die natuurlijk eerst nog klaarmaken. Ook daar kun je voor een zo duurzaam mogelijke aanpak gaan. En dit is echt een gouden tip: probeer zo efficiënt mogelijk te koken.
In een vorige blog schreven we al hoe je met zo weinig mogelijk energieverbruik kon koken, nu kun je daar ook nog eens je lunch voor de volgende dag aan koppelen. Het kost namelijk geen extra energie of moeite om wat meer rijst, groenten, pastasaus… klaar te maken om het voor de dag erop mee te nemen. Het is bovendien een prima manier om ook voedselverspilling tegen te gaan, of je nu bewust te veel kookt of gewoon restjes overhoudt.
5. Mealpreppen: meer dan één lunch
Nog een stapje verder gaan en meteen al je lunch klaarmaken voor de hele week? Mealpreppen is nóg beter, nóg efficiënter en vaak nóg duurzamer. Mits een beetje planning en denkwerk kun je zo voor elke werkdag de meest voedzame, gebalanceerde maaltijd klaarmaken. Geen voedselverspilling, geen plastic verpakking, alleen maar een overheerlijke lunch, vol goede voedingsstoffen en boordevol smaak. Geen tijd gehad om te koken of is het simpelweg (nog) geen gewoonte om je lunch thuis klaar te maken? Als je ’s middags naar de supermarkt gaat om je lunch bij elkaar te rapen, maar je hebt wel zin in pakweg een salade of wat brood en beleg, hoor dan eens bij collega’s of ze misschien de ingrediënten willen delen. Zo blijf je niet zitten met een halve avocado, een handvol kerstomaatjes en een half pakje (veggie) kippenwit. Samen een homemade slaatje of belegd broodje maken, er is geen fijnere miniteambuilding dan dat! Goed voor de moraal, milieu én de portemonnee.
6. Lunchinspiratie
- Wil je graag mealprepper worden? Begin al eens met deze lunchoptie met onze Bosto voorgestoomde basmati. Supergemakkelijk en vooral superlekker.
- Laat je lievelingsseizoensgroenten shinen in deze lunch bowls met quinoa of rijst of heerlijke pokébowls. Maak je die graag thuis klaar maar geen idee hoe je de perfecte bowl samenstelt? Geen nood, het smakelijke stappenplan vind je hier.
- Is lunch synoniem voor ‘salade’ voor jou, maar zoek je nog meer smaak, variatie of inspiratie? Bij Bosto is er van een saaie salade geen sprake. Kies voor kleurrijk, verrassend en helemaal in balans. De beste lunchsalades vind je hier.
- Het hoeven niet altijd boterhammen te zijn, soms doet een toast met beleg het even goed – of zelfs beter! We hebben een heel menu aan heerlijk lichte toasts ter inspiratie. Supersnel klaar, en altijd boordevol smaak en goede voedingsstoffen.